Marec - mesiac knihy 2018

“Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.” Maxim Gorkij

“Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla.”

„Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.”

“Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal, prežije iba jeden.”

Mesiac marec  sa  spája nielen s príchodom jari ale hlavne s tým, že v tomto mesiaci oslavujeme význam kníh v našich životoch. Kniha najväčší priateľ človeka patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých.  Marec je  od roku 1955 vyhlásený za mesiac knihy. Stalo sa tak  na počesť Mateja Hrebendu, významného buditeľa, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

Dnešná doba je hektická a mimoriadne náročná na čas. Ľudia v súčasnosti už zabúdajú čítať knihy a tak sa vlastne ochudobňujú o prekrásne umelecké zážitky.

Čítanie kníh už pre niektorých vyšlo z módy a knihy nahradili filmy. Mladí ľudia považujú čítanie za čosi nudné, nezaujímavé a prehistorické.  Avšak porovnávať film a knihu je nemožné.  Kniha je dobrý priateľ človeka. Len kniha vám môže poskytnúť jedinečný a nezabudnuteľný zážitok, na ktorý si môžete vyčleniť neobmedzené množstvo času. Nie ste limitovaný žiadnou minutážou ako pri filme.

Kniha nám stále ponúka veľmi veľa. Každý si môže niečo vybrať. Môžeme riešiť tajuplné záhady stredovekých bratstiev,  alebo môžeme radšej letieť do vesmíru s príručkou v ruke a celý ho preskúmať. Výber je takmer neobmedzený. Kniha tak poskytuje úžasný spôsob ako sa odreagovať od každodenného stresu a napätia.

A tak v rámci Marca – mesiaca knihy sa uskutočnilo  na našej škole Štafetové čítanie na hodinách slovenského jazyka a literatúry -  v triedach žiaci nahlas svojim spolužiakom čítali rôzne knihy z beletrie (napr. J. D. Salinger – Kto chytá v žite,  P. Dobšinský – Zlatá krajina, M. Kukučín – Neprebudený, Keď báčik z Chochoľova umrie). Touto aktivitou sme chceli podporiť čítanie kníh, ktoré nám pomáha rozširovať si slovnú zásobu a rozvíjať komunikačné schopnosti človeka. Tieto vlastnosti  sú  veľmi dôležité. V každodennom živote ich potrebuje snáď každý človek. Ak by sme ich nemali, tak by to bola obrovská strata.

 

Spracovala: Daša Tomaníková, Lenka Možutíková , Eva Turčániová

 


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31