Exkurzia - Medzinárodný strojársky veľtrh Brno 2017

Dňa 12.10. 2017 sa žiaci našej školy z odborov - mechanik nastavovač a mechanik strojov a zariadení zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý je najvýznamnejší priemyselný veľtrh v strednej Európe, s každoročnou účasťou viac ako 1500 vystavovateľov a 80 000 návštevníkov. Zo zahraničia prichádza viac ako 35% vystavovateľov a 10% návštevníkov.
K hlavným oblastiam prezentovaným na MSV je priemyslová automatizácia, prezentácia meracej, riadiacej a regulačnej techniky zahrnujúcej všetky odbory veľtrhu. Odbor elektronika je po obrábacej technike a materiáloch a komponentoch v strojárstve tretí najobsadzovanejším špecializovaným celkom na MSV.
Veľtrh je tradične venovaná veľká mediálna pozornosť, súčasťou je aj špičkový doprovodný program odborných konferencií, súťaže mladých strojárov v programovaní CNC obrábacích strojov. Mali sme možnosť pozrieť ako si žiaci môžu zvoliť riadiaci systém a to HEIDENHAIN, SIEMENS a FANUC. Taktiež si môžu zvoliť technológiu, v ktorej budú súťažiť. Ak si zvolí technológiu frézovania, tak ich úlohou je vytvoriť program v systému HEIDENHAIN. Ak si zvolí sústruženie, tak na systéme SIMENS alebo FANUC. V súťaži sa hodnotí úroveň znalostí a zručností žiakov.
Naším cieľom bolo na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu prehĺbiť si vedomostí a získania nových informácií zo strojárstva. Vybraní žiaci si mali možnosť prezrieť novinky z oblasti strojov a nástrojov, nových technológií obrábania či už trieskového alebo tvárniaceho. Na veľtrhu si tiež pozreli aj nové spôsoby nekonvenčných spôsobov obrábania, automatizácie a robotizácie.
Pre zúčastnených žiakov to bol obrovský zážitok a aj napriek boľavým nohám mali všetci z tejto exkurzie len pozitívne dojmy. Mnohí žiaci pochopili, že aj táto exkurzia je dôvodom na štúdium strojárstva, pretože videli, že strojarina je krásny odbor, ktorý sa neustále mení, vyvíja a zdokonaľuje.


Spracovali: Ing. Antónia Moravčíková
Bc. Ivan Hančík


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31