2464 H strojný mechanik

Charakteristika odboru:

Absolvent učebného odboru strojný mechanik je kvalifikovaný pracovník so širokým všeobecnovzdelávacím základom s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami. Má základné vedomosti o rodnom jazyku. Má potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a spisovnom styku. Pozná vybrané diela slovenskej a svetovej literatúry. Ovláda dejiny slovenského národa a významné svetové dejiny. Cudzí jazyk ovláda na takej úrovni, ktorá mu umožní komunikovať s cudzincami v bežných situáciách a používať ho pri výkone svojej profesie. Ovláda učivo stredoškolskej matematiky a fyziky. Má potrebné znalosti zo základov ekonomiky a informatiky. Pozná základy ekologických zákonitostí v prostredí a integrácie človeka v prostredí.

Absolvent učebného odboru strojný mechanik je kvalifikovaný pracovník, schopný uplatniť sa na rôznych postoch strojárskej výroby a v stavebníctve,  je schopný samostatne vykonávať pracovné činnosti pre ktoré sa pripravoval. Pre kvalifikované vykonávanie odborných činnosti má potrebné odborné vzdelanie.

Absolvent učebného odboru strojný mechanik  pripravujúci sa na výkon povolania a činnosti v oblasti strojov a zariadení je schopný pracovať na konvenčných strojoch, pozná základné princípy nekonvenčných technológií, ovláda prace spojené s ručným a strojovým opracovaním súčiastok, montážou, demontážou, skúšaním a opravou strojov a zariadení, obsluhou zváracieho zariadenia na zváranie elektrickým oblúkom a razenia kyslíkom. Pozná podstatu a organizáciu montážnych prác, ovláda technologické postupy pri montáži, kontrole a funkčnosti strojov a zariadení. Svojím tvorivým prístupom podporuje marketingovo orientované podnikateľské aktivity, ktorých konečným cieľom je spokojnosť zákazníka.  Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností má absolvent široký odborný profil, s nevyhnutným odborným vzdelaním, je dostatočne adaptabilný aj v príbuzných odboroch, logický mysliaci schopný pracovať samostatne ale aj tímovo, sústavne sa vzdelávať a zaujímať o vývoj vo svojom odbore. Vie konať v súlade s právnymi normami spoločnosti a zásadami demokracie.

Absolvent učebného odboru strojný mechanik  zodpoveda požiadavkam profilu absolventa podľa štatistickej klasifikácie  ekonomických činností SK NACE Rev. 2 a požiadávkam kartotéke typových pozícií podľa ISTP.

Po nadobudnutí potrebnej praxe môžu vykonávať aj samostatnú podnikateľskú činnosť. Kompetenčný profil absolventa je vytvorený na základe kompetencií uvedených v ŠVP a analýzy povolania v priamej spolupráci so zamestnávateľmi. Týmto má absolvent učebného odboru garantované získanie aktuálnych vedomostí, zručností a kompetencií v závislosti od potrieb zamestnávateľov.

Absolvent je pripravovaný na možnosť ďalšieho štúdia.


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30