Olympiáda v anglickom jazyku 2022

Angličtina svoj status svetového jazyka získala po druhej svetovej vojne. Dokonca má postavenie lingua franca, dorozumievacieho jazyka v mnohojazyčných oblastiach, a stáva sa tak esperantom dnešných čias. Tento západogermánsky jazyk je druhým najrozšírenejším materinským jazykom na svete a vďaka rýchlemu technologickému pokroku sa mnoho anglických slov  udomácnilo i v našom rodnom jazyku.  Je hlavným svetovým jazykom vedy, techniky a medzinárodného obchodu a v oblasti diplomacie vytlačila v 40. rokoch minulého storočia dovtedy dominantnú francúzštinu.

Angličtina je zároveň jedným zo štyroch maturitných  predmetov na našej škole a ako takému jej výučbe venujeme veľkú pozornosť. Zároveň je aj obľúbeným predmetom pre mnoho našich študentov, medzi ktorými sú i naozaj veľmi zdatní angličtinári, ktorí radi využijú možnosť zmerať si svoje sily. Olympiáda v anglickom jazyku je teda pre nich ideálnou príležitosťou.

Dňa 08.11.2022 títo vynikajúci študenti prijali ,,challenge“ najskôr v podobe testu, ktorý preveril ich úroveň ovládania počúvania a čítania s porozumením, slovnej zásoby a gramatiky. Potom sa ešte zastavili ,,na slovíčko“ k Mgr. Fulekovi, ktorý preveril ich komunikačné kompetencie. Súťažiaci premenili svoje vedomosti na body a tu sú výsledky:

Najlepší výkon podal a zároveň najkvalitnejšie znalosti a schopnosti ukázal Samuel Šamaj, študent IV.D triedy, ktorý z celkového počtu 71 bodov získal 58 bodov a stal sa tak víťazom Olympiády v anglickom jazyku 2022. Na druhom mieste sa umiestnil Damián Popelka III.D  s počtom 55 bodov, taktiež disponujúci  veľmi peknými vedomosťami. Stupienky víťazov nám uzatvoril Michal Nátter z I.A, ktorý získal  51 bodov, tiež s jazykovými schopnosťami na vysokej úrovni, ktorý zároveň svojim pekným, pozoruhodným výkonom  získal i titul ,,Skokan roka 2022“, nakoľko je to náš čerstvý prvák.

Víťazovi, Samuelovi Šamajovi, ktorý postupuje na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2022 na Gymnáziu v Považskej Bystrici, prajeme  “Break a leg“  a dúfame, že nadviaže na minuloročné úspechy našich študentov v okresných a dokonca krajských kolách OAJ.

Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka. :)

Spracovala: Mgr. Ľubica Chudovská


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Január 2023 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31